Priručnik (prijedlozi): kako započeti peticiju

Što je peticija?

Želite nešto promijeniti? Želite da se i Vaš glas čuje?

Korištenjem „Kreiraj peticiju“ alata, zajedno s tisućama drugih ljudi, imate mogućnost doći do osoba odgovornih za donošenje odluka koje donose promjene.

Citizen GO Vam nudi alat za stvaranje peticija koje dopiru do velikog broja osoba. Možete ih djeliti sa stotinama tisuća onih koji je mogu potpisati i time učiniti Vaš zahtjev svojim i zahtjevaju promjene na koje se peticija odnosi.

Alat „Kreiraj peticiju“, želi potaknut val promjena kojim bismo izgradili bolje društvo.

Kako (i zašto) CitizenGO peticije djeluju?

Kako djeluje

“Kreiraj peticiju” je učinkovit alat za oblikovanje peticije, stvaranje promjene koje želite vidjeti. On Vam omogućavnja da se Vaš glas čuje.

Oblikovanje peticije je vrlo jednostavno. Upute možete naći u vodiču korak po korak do stvaranja peticije, koji će Vam pomoći u njenom stvaranju i širenju:

Imate ideju ... želite nešto promijeniti, želite da se vaš glas čuje.

  1. Započinjete svoju peticiju pomoću CitizenGO alata „Kreiraj peticiju.“
  2. Svoju peticiju možete dijeliti s drugima putem e-maila i društvenih mreža. Ovisno o prirodi Vaše peticije, CitizenGO će Vam pomoći u širenju Vaše peticije i stvaranju većeg njenog utjecaja.
  3. U svakom trenutku možete pratiti napredak Vaše peticije, upotpuniti ju novim informacijama i pozivom na djelovanje.


Zašto djeluje?

U brojkama je snaga. Internet, slanjem e-mailova i objavom peticije na društvenim mrežama moguće je dosegnuti veliki broj osoba koji će Vas podržati u Vašim nastojanjima.

Političari, korporacije, institucije, i državna tijela ... svi su oni svjesni snage i utjecaja Interneta. Oni jako drže do svog ugleda i, zbog svojeg sadašnjeg i budućeg posla, svjesni su posljedica koje mogu nastati ignoriranjem peticije koja je snažno poduprta značajnim brojem građana.

Jednostavna pritužba ili izolirana peticija obično nisu djelotvorni. Onaj kome su namijenjeni može smatrati da se samo vi žalite, da ste jedini koji njega ili nju želi kontaktirati vezano uz određenu temu. Stoga će takvo djelovanje biti ignorirano.

Ali što ako ta ista osoba kojoj se obraćate primi stotine ili čak tisuće pritužbi ili peticija o određenoj temi? Što ako ih prima nekoliko dana zaredom? Što ako povrh e-mailova primi stotine, ili čak tisuće, poziva koji od njega zahtijevaju da djeluje odmah, kako bi nešto promijenio? Hoće li moći ignorirati te peticije? Bez ikakvih posljedica?

Dobra praksa - tajna uspjeha.

Ništa ne garantira uspjeh Vaše peticije... ali postoje koraci koji na nju mogu pozitivno utjecati. Nudimo Vam nekoliko savjeta koji će pomoći u stvaranju uspješne peticije, a koje ćemo detaljno objasniti u vodičima: korak po korak do kreiranja i širenja peticije.

  • Ovo je osobno...

Peticiju stvarate kako biste omoguili promjenu. Objasnite drugima važnost uspjeha Vaše peticije.

  • Specifična i ostvariva peticija... upućena pravim pojedincima i institucijama

Ono što tražite mora biti jasno određeno i ostvarivo, a primatelj na kojeg upravljate peticiju kojoj upućujete peticiju mora imati utjecaj ili ovlasti za promjenu.

Ako od predsjenika vlade tražite mir u svijetu nećete ostvariti svoj cilj, ali ako od gradonačelnika tražite financijsku pomoć u financiranju lokalnog centra za visokorizične trudnoće možete uspjeti

  • Kako to ostvariti...

Budite jasni i koncizni.

Gospodine/Gospođo/Gospođice gradonačelniče:

Ne ukidajte financijsku pomoć Centru za visokorizične trudnoće u (vašem gradu)

Oni osiguravaju podršku i savjetovanje mladim trudnicama.

  • e-mail adresa osobe kojoj se javljate

Ako u za to predviđeno polje upišete e-mail adresu primatelja peticije, on će primiti e-mail sa sadržajem peticije u Inbox. Potpisne liste možete preuzeti i isprintati te predati u ured pimatelja ili instituciju kojoj je Vaša peticija namjenjena.

  • E-mail, pravi alat za širenje vaše peticije

E-mail je alat kojeg upotrebljavaju gotovo svi korisnici interneta širom svijeta. Unutar liste Vaših kontakata - prijatelja, članova obitelji i kolega, pronaći ćete značajan broj ljudi koji će potpisati i proširiti vašu peticiju.

  • Društvene mreže

Snaga je u brojevima. Društvene mreže (Twitter, Facebook, itd.) Vam omogućuju da omogućuju istovremeno kontaktiranje više osoba. Sve one Vam se mogu pridružiti jednim klikom i potpisati Vašu peticiju. Štoviše, možete ih zamoliti da prošire Vašu peticiju, i time Vam pomognu da ona dođe do što većeg broja osoba.

  • Mediji (Tisak)

Mediji su korak dalje u širenju peticije. Poslati priopćenje o određenoj peticiji omogućit će Vam njen bolji odjek.

Možda će Vas zanimati:

Vodič: korak po korak do kreiranja peticije |Vodič: korak po korak za širenje peticije | Često postavljana pitanja